Herkennen van communicatiestijlen

Ondanks onze goede intenties, verlopen gesprekken niet altijd zoals we dit gehoopt hadden. Zowel op het werk als privé lopen we er nog wel eens tegen aan dat we elkaar verkeerd begrijpen. Dit kan de nodige emoties en frustraties oproepen. Eén van de oorzaken dat de communicatie niet altijd lekker loopt, is een verschil in communicatiestijl tussen jou en je gesprekpartner. Hierdoor praat je langs elkaar heen. Inzicht in je eigen communicatiestijl en die van je gesprekspartner kan je helpen om gesprekken prettiger te laten verlopen. Hierdoor wordt je gesprekdoel gemakkelijker bereikt en dit leidt bovendien tot een leukere en effectievere samenwerking!

 

Ieder mens is uniek en iedereen heeft een eigen manier van communiceren. Toch is er vaak wel een patroon te herkennen in hoe iemand communiceert; dit typeert de voorkeur voor iemand zijn of haar communicatiestijl. De voorkeursstijl van iemand typeren doe je door te bepalen hoeveel ruimte iemand tijdens het gesprek geeft of neemt (veel praten, leiding nemen, vragen stellen, veel luisteren). Daarnaast bepaal je in welke mate iemand zijn of haar gevoelens uit (intonatie in stem, gelaatsuitdrukking, praten over feiten en cijfers of juist over emoties). De kenmerken over de hoeveelheid ruimte die iemand inneemt in het gesprek en de mate van het tonen danwel inhouden van emoties vormen de basis van de vier communicatiestijlen die hieronder uitgebeeld zijn: beschouwend, directief, coöperatief en expressief.

 

Welke communicatiestijl heb jij? Bekijk voor jezelf in welke kenmerken jij je het meeste herkent en welke communicatiestijl hier aan gekoppeld is. De groene termen beschrijven hoe anderen jou zien wanneer jij communiceert als jij je op je gemak voelt. De rode woorden beschrijven hoe anderen jou zien wanneer je communiceert als je (enige mate van) spanning ervaart.

Wil jij het beste uit gesprekken met collega's, vrienden en familie halen? Door inzicht te krijgen in je eigen communicatiestijl leer je je eigen kwaliteiten benutten en valkuilen vermijden. Wanneer je dit inzet om in te spelen op de verschillende communicatiestijlen van de mensen uit je omgeving kan je er voor zorgen dat de gesprekken die je voert wél goed verlopen.

 

 Wil jij leren inspelen op de verschillende communicatiestijlen? Bekijk de mogelijkheden tot communicatietraining op maat. Zowel individueel als groepstrainingen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0